Supernova (10+)

over landen in Nederland en reizen in de toekomst
(een voorstelling voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs)

In Supernova komt Osman, een jonge nieuwkomer, de klas in met een vreemd attribuut dat muziek kan maken en waar voorwerpen uit komen. Osman neemt zijn publiek mee op zijn ontdekkingsreis op planeet Nederland en danst, vertelt en rapt over hoe hij zijn toekomst ziet. Hij laat je voelen hoe het is om te landen in Nederland en hoe het is om familie en een thuis achter te moeten laten. Ook vertelt hij over de waardevolle herinneringen die hij heeft meegenomen naar zijn nieuwe land.

Supernova is een project over de rol van herinneringen en over het verbeelden van een toekomst en bestaat uit een voorstelling en een educatief programma. De kleine intieme voorstelling van 30 minuten speelt in de klas, letterlijk en figuurlijk dicht op de huid van de kinderen. In het educatieve project na de voorstelling reflecteren de kinderen op wat zij meenemen uit het verleden, de toekomst in.
De mogelijkheid bestaat om de resultaten van het project te presenteren in een bijeenkomst voor ouders en kinderen.

Over Osman
Osman is een achttienjarige nieuwkomer die op twaalfjarige leeftijd samen met zijn broertjes en zusje in Nederland aankwam. Hij vertelt: ‘Ik kom uit een familie die over de wereld verspreid is. Het allermoeilijkst van een leven opbouwen in een nieuw land is dat je niet goed kunt vertellen wat er in je omgaat. Ik was een stille jongen, toen ik naar Nederland kwam. Maar met het maken van filmpjes en met muziek verbeeld ik dingen die moeilijk te vertellen zijn. Mijn oma zei: ieder mensenleven is een boek. Ik ben van plan van mijn leven een spannend boek te maken.’

Pilot
Supernova is oorspronkelijk een ster die op spectaculaire wijze explodeert en een enorme hoeveelheid licht uitstraalt. Ons supernovaproject doet hetzelfde in de vorm van verhalen. Najaar 2019 lanceerden we de pilot van het project tien keer, bestaande uit een korte voorstelling, als aanjager voor het educatief project waarbij verhalen van de kinderen zelf een hoofdrol spelen.
In het seizoen 2020/2021 breiden we het project uit met verhalen van meerdere nieuwkomers.

 

Concept en tekst: Saskia Goldschmidt
Regie: Pieter Tiddens
Spel: Osman Maaxi
Repetitor: Anne Meijer

Extra info voor scholen

Leerkrachtentraining, voorafgaand aan het project (optioneel)

Voorstelling met voorbereiding en nabespreking: 1,5 uur

Educatief project: 1 dagdeel

Speelperiode: november 2019

Voor de pilot-voorstellingen in november 2019 geldt een speciale prijs van € 100.

Voor meer informatie en bij vragen kunt u contact opnemen met Vera van Baal, vera@pietertiddens.nl of 06-24548956