Lastige ouders (10+)

Over leven met een kind dat anders is

Dit is het verhaal van een moeder en een vader. Ouders van de liefste jongen ter wereld. Hij kan vreselijk goed zwemmen en kijkt recht in je ziel. Veertien jaar is hij. Maar zijn hoofd zit zo vol herrie dat hij misschien wel altijd twee zal blijven.

In Lastige Ouders nemen zij je mee in hoe het is om met een kind te leven dat voortdurende zorg nodig heeft. Een persoonlijk verhaal over hoe groot liefde kan zijn en geluk.

Als moeder van een verstandelijk gehandicapt kind is actrice Marike van Weelden ervaringsdeskundige. Gebaseerd op haar dagboeken schrijft en speelt zij Lastige Ouders samen met theater-maker Pieter Tiddens. Lastige Ouders speelt in de kleine zaal van theaters, op scholen en op locatie. Doelgroepen zijn vrij publiek vanaf tien jaar, kinderen en begeleiders in schoolverband en lotgenoten en begeleiders in de gehandicaptenzorg.

BESLOTEN VOORSTELLINGEN

Lastige Ouders speelt zeer regelmatig voor een besloten publiek van een instelling of bedrijf. Heb je interesse om Lastige Ouders te boeken, maar wil je eerst de voorstelling bezoeken, neem dan contact met ons op: vera@pietertiddens.nl.

MINISTERIE VAN VWS

Als onderdeel van het programma Volwaardig Leven heeft het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport dit jaar op verschillende plaatsen in Nederland onze voorstelling aangeboden. Deze voorstelling was bedoeld voor naasten van mensen met een beperking en een langdurige zorgvraag, hun omgeving en voor beleidsmakers en bestuurders in de zorg.

Op 27 maart 2019 vond de eerste voorstelling in dit kader plaats in Theater Dakota in Den Haag. Na de voorstelling was er een nagesprek waarin de acteurs en de Minister met het publiek in gesprek zijn gegaan. Daarna was er tijdens een drankje gelegenheid om onderling na te praten. Minister Hugo de Jonge op Facebook over Lastige Ouders:

TEKSTBOEKJE

Wil je de tekst van de voorstelling nog eens op je gemak nalezen? Het boekje met de theatertekst is voor € 10 (incl. BTW, excl. verzendkosten) bij ons te koop. Stuur een mailtje naar vera@pietertiddens.nl als je wilt bestellen.

Tekst en spel: Marike van Weelden en Pieter Tiddens
Stem Janneke: Bieneke Ehlhardt
Regie: Esther Scheldwacht
Decor en kleding: Ellen Klever
Decorbouw: Jakob Nissen
Techniek: Bert Vermijs
Muziek: Marlies Helder
Dramaturgie: Annemarie Wenzel
Videobeelden: Ange Wieberdink
Choreografie: Inge van Huijkelom
Grafische vormgeving: Donald Beekman
Fotografie: Joke Schot
Publiciteit: Elselien Leemhuis

Reacties van het publiek

Reactie Hans van Herwaarden, orthopedagoog Reade

“Indrukwekkend verhaal en fantastisch gespeeld. Een voorstelling die je moet gaan zien.” – Mia Nijland, platform EMG

“Prachtige voorstelling. Heel ontroerend hoe ouders hun weg (met heel veel hobbels) weten te vinden IN de zorg en de zorg OM hun zwaar verstandelijk gehandicapte kind…. Heel mooie rolwisselingen en scherp spel, grappig en soms in en in triest.” – Paulien

“Ik was geroerd en heb gelachen. Heel goed gedaan. Ga dat zien.” – Nynka Delcour, theatermaker

“Ik vond het heel zielig. Maar het was ook niet zo dat het heel slecht afliep ofzo, dus dat vond ik fijn. Want uiteindelijk komt er een situatie die nog wel zielig is, hij is nog wel gehandicapt, maar het is wel te begrijpen hoe de ouders zich gedragen, dus is het wel een beetje goed afgelopen omdat er een oplossing is gevonden. Ik vond het een heel mooi toneelstuk. Ik vond het einde met de ballon heel erg mooi.” – Julia (10 jaar)

“Heel mooi en heel leuk. Ik werd er niet droevig van, tenminste dat weet ik niet zo goed, maar ik vond het wel zielig dat hij gehandicapt was. Ook voor de ouders. Ik vond het heel leuk dat we aan het eind op het klimrek mochten spelen.” – Wendel (8 jaar)

Voor theaters/zorginstellingen/geïnteresseerden:

Lastige Ouders is te boeken via Kracht van Beleving, impresariaat voor voorstellingen over psychosociale thema’s.