Het Nut van Tantes (6+)

Familievoorstelling in de serie ‘familiepretcabaret’

De tantes geven een knalfeest!

Tante Neel en tante Pietje wonen samen, zonder man en zonder kinderen. Dat komt heel goed uit. Voor kinderen en mannen hebben ze het veel te druk. Met kibbelen over het nut van alles. Want wat nuttig is, daar kan je heel heerlijk ruzie over maken. Toch houden ze ook van elkaar. Als ze samen 110 jaar worden is dat een goede reden voor een groot tuinfeest. Juist die dag komt een van de twee met een heel schokkende boodschap!

Servaes Nelissen en Pieter Tiddens wonnen ieder al eens de Gouden Krekel voor de beste podiumprestatie, de hoogste onderscheiding in het jeugdtheater. Ze wilden heel graag eens samen werken. Uit liefde voor de wonderlijke karakters die hun eigen tantes waren, maken ze met muziek, poppenspel en sketches een feest voor de hele familie.

Tekst, spel en muziek: Servaes Nelissen en Pieter Tiddens
Regie: Marja Kok
Decor en techniek: Jakob Nissen
Kostuums: Jookje Zweedijk
Grime: Hennesien van Walderveen
Fotografie: Joke Schot/ Rosaria Macri
Dank aan: Corriene Nelissen

Nut

Omstandigheid of eigenschap waardoor iets tot een doel kan dienen of voordeel kan opleveren.

Pieter Tiddens en Servaes Nelissen weten wat kinderen bezighoudt. Uit hun kindertijd hebben ze nog levendige herinneringen aan hun ‘tantes’. Bovendien is Servaes zelf vaak een enorme kleuter, volgens zijn vrouw. En Pieter is tot vreugde van zijn moeder nooit volwassen geworden. Beiden wonnen desondanks of juist daarom de Gouden Krekel voor de beste podiumprestatie, de hoogste onderscheiding in het jeugdtheater. Een poppenspeler en een cabaretier vinden uit dat ze allebei een zelfde soort tantes hebben gehad. Samenwonende zussen zonder kinderen. De Tantes zagen de theatermakers als hun kinderen. De dames verwende de jongens met pepermuntjes en extra veel, overdreven stevige knuffels. Toch waren het ook heel verschillende tantes. Het ene stel nep chique en het andere stel heel kunstzinnig. Servaes Nelissen en Pieter Tiddens gaan in deze voorstelling op zoek naar die tantes in de 20ste eeuw. Ze zoeken het hilarische plezier dat ze hebben als ze herinneringen aan hun tantes ophalen maar ze willen ook hun oprechte liefde voor deze vreemde wezens kwijt.

“‘Tante waarom omarmt u me zo stevig? Wilt u nog steeds door wandelen?”
“Ja jongen, want dan kijken de mensen naar ons en dan denken ze:’wat heeft die mevrouw een stevige zoon’ “.

Gebaseerd op de eigenaardige karakters van hun ongetrouwde tantes maken zij een voorstelling waarin een ieder van de familie zich zal herkennen.